Enige verstrooide gedachten over vakantie vieren. Mijn voeten bungelen in het water, de zon kietelt mijn nek. De zin om te schrijven is er maar zo- zo. ?Laat me nu effe met rust?. Maar ja, rooster is rooster. Geef je commentaar. Vooruit dan maar, zucht en pff... wat een hitte! Laat ik dan maar dichtbij huis blijven. Dat is voor ons in deze weken: een tent. Nou ja, een tent. Hij mag er wezen. Zo?n bungalow, weet u wel, inclusief een huig, zodat je de stangen niet ziet en inclusief gordijntjes. Dat staat zo schattig. Overigens doen wij het wel redelijk primitief. Geen koelboxen en portable TV met schotel. Zelfs niet zoiets als een ?schuttel-braai? of ?chemisch toilet?. Dat laatste is ?s morgens zo g?nant om te legen! Dan liever met een slaapdronken kop door het duister richting de plasplaats. We slapen laag bij de grond. Gewoon luchtbedje, slaapzakje en hup ?onder de wol?. Voor ons niks geen glamping op de camping!
Had ik ook nog nooit van gehoord. Glamping? Wel, dat blijkt zoiets te zijn als ?luxe primitief kamperen op een camping?. Je merkt onmiddellijk, daar wrikt iets. Je zou zeggen: het is het een of het ander. Of luxe of primitief. Maar nee, de branche weet het ons zo te verkopen dat je primitief kunt kamperen - slogan: terug naar de natuur - maar ondertussen de geneugten des levens en der dagelijkse welvaart je niet hoeft te ontzeggen. Glamping is het toverwoord. Kamperen, maar dan met comfort en glamour. Rent a tent, dat kenden we al. Maar de trends staan niet stil. Nu huur je een tenthotel of een ecologde en een Tonke-camper. Sorry, voor de moeilijke woorden. ?k Had er ook nog nooit van gehoord, maar je moet het meemaken. De ultieme vakantie-ervaring! Ik lees: Tent Type Het Betere Boerenbed, ?Ze hebben een fornuis, een houtgestookte kachel, bedsteden en - heel luxe in een tent - een eigen wc.? Of: ?Slaapvertrek met Aupingbedden en boxspring ingericht als een luxe hotelkamer.? Zoiets staat natuurlijk niet meer op een camping, stel je voor!, maar op een ?vakantiepark? en in een ?ressort?.
Ik vind het een merkwaardige ontwikkeling. Kennelijk wordt het ingegeven door verschillende motieven. Ik vermoed dat deels de reden is dat er nogal wat mensen zijn met een wat wrak gestel. De zere rug verdraagt niet een legerlopend luchtbedje. Gelukkig, nu zijn er bedden! Bij anderen zal de reden zijn dat het een compromis geworden is na lang overleg. Er zijn er die zeggen: kamperen, nooit van mijn leven, maar ja de kindertjes... ?t Is zo mooi voor hen. Pa bezwijkt, mits... en dan komt de waslijst van wensen. Verder zit in ?glamping? waarschijnlijk ook dat we zelfs tijdens ons kamperen de show willen stelen. Trots toon ik mijn bungalowtent inclusief een enorme luifel waar je wel een voetbalelftal onder kunt bergen. Een goed en goedkoop tweedehandsje via Marktplaats! Buurman troont mij mee naar zijn joekel van een caravan inclusief bolide die dat gevaarte moet trekken en dat alles met de laatste snufjes, o.a. het handige elektromotortje, zodat je niet meer zelf die hele last in een rijtje kampeerders hoeft te schuiven. Je werkt je toch niet meer in het zweet! Ik kijk verbouwereerd naar al dat ?slim en glim? en laat de buurman zijn moment van glamour. Voor mij hoeft het niet. Ok?, het hoeft voor mij ook niet super sober, maar kamperen moet nog wel iets van dat basale houden. Terug naar de natuur, het beleven van iets van het naakte bestaan, iets van ontworteling. Kamperen daarin zit voor mij zoiets als pelgrimeren. Zoals men vroeger placht te zeggen: ?Men moet de tentpinnen (des levens) niet te vast slaan.? Bij glamping op de camping proef ik iets van de moderne mens zonder God. Hier beneden is het wel! De pinnen van mijn leven hamer ik diep in de grond, zelfs tijdens mijn vakantie. Na weer een jaar kamperen, soms met storm en regen en natte voeten, denk ik aan dat lied: ?Breek uw tent op ga op reis, naar het land dat Ik u wijs. Here God, wij zijn ontheemden, door te luisteren naar Uw stem!?

Assen                               
Stoffer Otten


Commentaar

 • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

  In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

 • Post 2024-04-06 07:36:05

  De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

 • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

  Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

 • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

  Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...