{mosimage}Zdravstvoejte! Zo worden we hier door iedereen begroet. Eind juli hebben we Nederland verruild voor Centraal-Azië. Dat is even wennen, niet alleen omdat de taal anders is en alles er anders uitziet, maar ook omdat de mensen anders zijn en anders denken. De komende tijd kunt u in dit kerkblad lezen over ons leven als zendelingen onder studenten. In dit stukje stellen we ons voor en vertellen we hoe we langs vele wegen uiteindelijk hier terechtgekomen zijn.

Wij zijn Pieter en Hanna-Ruth. Hanna-Ruth komt uit het Hoge Noorden, ze is in Winschoten geboren. Pieter is in Utrecht geboren. In Nijmegen hebben we elkaar tijdens onze studiejaren ontmoet bij een christelijke studentenvereniging van IFES. Dit is een internationale organisatie voor christelijke studenten, met als doel dat iedere student op elke campus in de wereld het evangelie hoort!
Na onze studie wilden we allebei eigenlijk wel iets meer met ons leven doen. Hanna-Ruth heeft altijd al ‘gedroomd’ om de zending in te gaan, maar daar was een tijd niets mee gedaan. Ook Pieter wilde graag meer. Hij heeft na zijn studie naast het gewone werk ook jaren als vrijwilliger bij IFES gewerkt in Nederland.
Engeland: Bijbelschool
De gedachte om iets te doen met wat God ons heeft gegeven, bleef leven. Omdat we niet precies wisten waar God ons wilde gebruiken, besloten we te beginnen met het volgen van een Bijbelschool. Na enig zoeken, en een jaar sparen, raakten wij geïnteresseerd in All Nations Christian College, een school in Engeland die gericht is op zowel Bijbels als cultureel onderwijs. Hier werden we een jaar lang praktisch en theoretisch voorbereid op een leven in het buitenland als christelijk werker. We kregen naast vakken over de Bijbel, ook vakken over andere culturen en godsdiensten. We leerden wat er allemaal op je af komt als je in een ander land gaat wonen. En dat is heel wat. Nu we in een ander werelddeel wonen, merken we hoeveel profijt we van deze studie hebben gehad!

Utrecht: IFES
Kort nadat we besloten hadden een jaar Bijbelschool te gaan doen ontmoetten we via Pieters werk bij IFES de regiocoördinator van IFES in Centraal-Azië. Hij vertelde over het studentenwerk daar. Het werk onder studenten in Centraal-Azië is jong en gaat met pieken en dalen. Er is veel training nodig voor studenten die net tot geloof zijn gekomen, ze moeten leren wat het is om als christen te leven. Dat krijgen ze niet vanuit huis mee. Omdat er weinig faciliteiten zijn, gaan deze trainingen vaak in kleine groepjes of met één student persoonlijk. Daardoor is het intensief en zijn er veel stafwerkers nodig. Het doel is om studenten te leren leven als christenen zodat zij het weer doorgeven aan anderen. Deze manier van werken past bij ons. Wij hebben in onze studietijd veel geleerd van IFES, en willen andere studenten ook die mogelijkheid bieden. Daarnaast komen veel studenten later in leidinggevende functies terecht. Christelijke studenten kunnen dus een land helpen veranderen!

Centraal Azië: toekomstige woonomgeving?
Centraal-Azië is het gebied in Azië dat vroeger bij de Sovjet-Unie hoorde. Tegenwoordig zijn het meer of minder stabiele republieken. In 2008 zijn we een maand naar Centraal-Azië gegaan, om te kijken of het ook daadwerkelijk onze plek zou kunnen zijn. Deze reis heeft veel voor ons bevestigd. We hebben studentenwerkers en studenten ontmoet en een aantal projecten gezien.
Het werd voor ons duidelijk dat we hier zeker zouden kunnen wonen en werken. Wel zagen we meteen dat het niet makkelijk zou worden, de cultuur, het klimaat en de mensen zijn niet te vergelijken met Nederland. Het is ‘s zomers erg heet (tot +35), en ’s winters ontzettend koud (-40). Gastvrijheid staat hoog in het vaandel en vrienden en kennissen lopen de deur plat en komen op de vreemdste momenten de koelkast leegeten.

Noord-Ierland: Engelse lesbevoegdheid
Omdat het niet gemakkelijk is om een visum te krijgen als zendeling, hebben we besloten om nog een cursus te volgen zodat we bevoegd zijn om Engels te geven. Daar is veel behoefte aan in Centraal-Azië, weinig mensen spreken Engels, en veel studenten willen het leren om hun kans op een goede baan te vergroten. Deze cursus hebben we met veel plezier afgelopen april in Belfast gevolgd, en zal ons ook zeker van pas gaan komen.

Driebergen: GZB
Om daadwerkelijk uitgezonden te kunnen worden moesten we op zoek naar een zendingsorganisatie. Na enig zoeken zijn we (nog voor we naar Engeland gingen) bij de GZB terechtgekomen. Het klikte meteen en we zijn met hen een traject ingeslagen om in dienst genomen te worden als zendelingen. Dit was een langdurig traject, vooral omdat er lange tijd geen gemeente was die ons wilde ondersteunen. Na lang bidden en zoeken is die gemeente gevonden en konden we januari jl. in dienst te treden bij de GZB. We hebben via hen nog enige cursussen gevolgd die ons meer inzicht hebben gegeven in Centraal-Azië. We werken nu voor de GZB, die ons uitleent aan IFES.

Tilburg: uitzendende gemeente
Onze uitzendende gemeente is de Protestantse Vereniging Elim in Tilburg. Hoewel we deze kleine kerk helemaal niet kenden, waren zij bereid om ons in hun midden op te nemen en achter ons werk in Centraal-Azië te staan. Om elkaar te leren kennen, hebben we na ons jaar in Engeland nog bijna een jaar in Tilburg gewoond en deel uit gemaakt van de gemeente. Dat was alvast een kleine oefening in cultuurverschillen: Brabanders zijn toch anders dan Groningers !

En nu… In Centraal-Azië!
We wonen nu sinds eind juli in ons nieuwe land. We zijn begonnen met taalstudie. Elke dag gaan we vier uur naar de universiteit en krijgen we les in de ‘Sovjetstijl’. Niet altijd makkelijk, maar het is erg fijn om de taal steeds beter te leren! We zijn zijdelings betrokken bij ons team van studentenwerkers. Na een jaar van taalstudie gaan we eindelijk voltijds aan de slag! Volgende keer kunt u meer lezen over ons dagelijks leven hier!

Pieter en Hanna-Ruth

Meer weten?
Onze thuisfrontcommissie is beschikbaar voor vragen, nieuwsbrieven en informatiefolders. Zij kunnen u vertellen op welke manieren u kunt bijdragen aan ons werk! Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Commentaar

 • Verslavingen 2024-07-12 17:57:04

  Ruim een op de vijftien jongeren gokt weleens online, zo blijkt uit een onderzoek van het...

 • All Nations 2024-06-28 17:42:30

  Vorige week was ik met een groep studenten van de Theologische Universiteit Apeldoorn bij All...

 • Op weg naar de GS 2024-06-15 10:09:55

  Als dit kerkblad verschenen is, is het bijna zover dat de Generale Synode bijeen komt in...

 • Genoeg is genoeg! 2024-06-02 12:35:18

  Na een verjaardag waarbij de hele familie gezellig langs is gekomen en iedereen gezellig is en...