Op zondag 26 april vond de bevestiging en intrede plaats van ds. M. B. Visser als predikant van de gemeente van Leeuwarden. Het gezin Visser woont inmiddels ongeveer vijf maanden in deze regio. In dit artikel stellen zij zichzelf voor.

 

Sinds 27 november 2014 wonen wij in Leeuwarden. Wij zijn: Rebekka, Bart, Hanna, Job en Arline. We zijn overgekomen vanuit Boskoop. Dat is een eind weg maar voor een noorderling stelt zo’n afstand natuurlijk weinig voor. ‘Het is hier vandaan even ver naar daar als van daar naar hier’ hoorden wij al meerdere keren. En dat klopt.

 

We wonen in het bijna nieuwste gedeelte van Leeuwarden, de wijk Zuiderburen. Een ruim opgezette en parkachtige wijk op een klein kwartiertje fietsen van het centrum van misschien wel de mooiste stad van het Noorden (maar daar valt over te twisten). We zijn nog bezig met kennis maken en contacten opbouwen en zowel persoonlijk als via de gespreksgroep waar we bij aangesloten zijn willen we kijken naar mogelijkheden om meer present te zijn in en iets te betekenen voor de wijk.

Boskoop

In onze vorige woonplaats, Boskoop, het centrum van het zogenaamde Groene Hart van de Randstad, was ik parttime predikant (75%) van de Open Poort; een CGK-gemeente van meer dan honderd jaar oud. Dit was mijn eerste gemeente en ik kijk dankbaar terug op de periode dat ik daar heb gewerkt. In die zes jaar is er een nieuwe kerk gebouwd, is de gemeente licht gegroeid en is de betrokkenheid van mensen van allerlei leeftijden, waaronder ook jongeren , behoorlijk gegroeid.

 

Naast mijn werk als predikant was ik docent op een Reboundvestiging van het Wartburgcollege. Een rebound is een school voor jongeren die om verschillende redenen (beter) even niet op een gewone vestiging kunnen zijn. Dit werk heb ik ook met veel plezier gedaan. Iets betekenen voor jongeren die (even) niet in ons onderwijssysteem passen en hen helpen een doorstart te maken is machtig mooi. Ik kan daar moeiteloos een avond over volpraten.

 

Deze combinatie van werken op twee plekken heb ik precies zes jaar gedaan. Ik heb het altijd naar twee kanten inspirerend gevonden. Maar toen kwam er een beroep van de gemeente van Leeuwarden. Dat hebben we heel serieus op ons af laten komen. Een totaal andere situatie en omgeving. Ook een fulltime plaats als predikant. Wel met een specifieke taakstelling waarbij de jeugd een hoge prioriteit heeft. Ik heb met veel rust en overtuiging het beroep aangenomen.

 

Start

De start in Leeuwarden was alleen heel anders dan gedacht omdat ik in de periode van verhuizen een hernia heb opgelopen. Die zorgde allereerst voor een volledige uitschakeling voor het werk. Inmiddels ben ik voor vijftig procent aan het werk en gaat het langzaam steeds beter. Op 26 april vond de bevestiging en intrede plaats.

 

In Leeuwarden ben ik samen met Kees den Hertog predikant. Daarnaast is Louis Hilbers werkzaam als pastoraal medewerker en Jenne Minnema als jongerenwerker. Naast mijn taak als ‘gewoon’ predikant die vier van de acht wijken voor mijn verantwoordelijkheid krijg, heeft de kerkenraad me ook gevraagd specifiek op bepaalde dingen mijn aandacht te richten. Dat gaat om jongerenwerk, het kringenwerk en het missionaire aspect van gemeente-zijn. De periode tot aan de zomer staat in het teken van het ingroeien en in kaart brengen wat er op deze gebieden op te pakken en uit te bouwen is.

 

Leeuwarden kent een grote verscheidenheid aan kerken. We hebben allereerst goed contact met de Vrijgemaakte Kerk hier. Er is regelmatig kanselruil en we zoeken naar mogelijkheden om onze samenwerking verder uit te bouwen. Heel breed is er regelmatig overleg tussen de voorgangers van allerlei kerken; het zogenaamde pastorale contact. Ook is er een diaconaal platform dat een samenwerking is van de diaconieën van heel veel kerken uit de stad. Daaruit komt onder andere het zogenaamde aanloophuis voort en sinds kort ook een straatpastor. Mooie initiatieven om als kerken het evangelie te delen in woorden en daden.

 

Ontwikkelingen

Ik ben zeer geboeid door ontwikkelingen op kerkelijk gebied. Waarom krimpen sommige kerken en waarom groeien anderen? Wat kunnen we leren van nieuwe initiatieven en wat moeten we doen om nu op onze eigen plek een echte kerk van Christus te zijn? Ik denk dat daarvoor een paar dingen heel belangrijk zijn. Dat is allereerst een sterke overtuiging dat de kerk niet van ons is maar van de Heer Jezus. Wij hoeven de kerk dan ook niet te redden of te dragen. Jezus zei: 'Mij is alle macht gegeven in de hemel en op aarde.' Dat geeft een hoop ontspanning. En dan kunnen we ook onze taak of opdracht serieus nemen. Die is: 'Op weg gaan… leerlingen maken,… die leren zich te houden aan alles wat Jezus opgedragen heeft.'

Dat begint in de kerk. Niet alleen een predikant en kerkenraad spelen daarbij een belangrijke rol. Een van de grote uitdagingen is om jongeren zo vroeg mogelijk hierbij ook echt in te schakelen met de gaven en talenten die zij gekregen hebben. Het is goed dat zij merken dat ze er niet alleen bij mogen zijn maar dat ze ook echt van betekenis zijn voor de gemeente.

 

Ik heb natuurlijk ook meer dan mijn werk als predikant. In mijn vrije tijd sport ik graag. Dat was in de periode voor mijn hernia in ieder geval wekelijks squashen en met school fitnessen. Squashen is op dit moment niet mogelijk (en voorlopig ook niet verstandig). Dus wandel ik nu veel en ben weer gaan fitnessen. Verder hoop ik hier in Leeuwarden, de stad van het water, een oude hobby – vissen – weer wat nieuw leven in te blazen. Onze zoon Job heeft me inmiddels afgetroefd want hij heeft op de eerste dag dat we hier waren zijn eerste Friese snoek gevangen.

Overigens: van de kerkenraad van de Bethelkerk hebben we een halfjaarabonnement op het «cursief» Kerkblad voor het Noorden «einde cursief» cadeau gekregen. Een gewoonte die wordt toegepast bij alle nieuwe leden. De bedoeling is natuurlijk dat mensen eens kunnen zien of ze dit blad relevant genoeg vinden om op de lijst met abonnementen te zitten. Ik kan u vertellen dat wij die proefperiode bloedserieus nemen.

 

Hartelijk dank dat u de lezers iets hebt willen vertellen over het werk dat u in Leeuwarden gaat doen. De redactie wenst u en uw gezin een goede en gezegende tijd toe in uw nieuwe gemeente.

 

P. Sijtsma, Dokkum


Commentaar

  • Wereldverbeteraars 2024-05-03 13:31:31

    Wereldverbeteraars Met zijn boek ‘De meeste mensen deugen’ (2019), heeft Rutger Bregman zijn...

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...