Dumela! Begin maart vertrokken wij naar Lesotho, een bergachtig land geheel omgeven door Zuid Afrika. In het plaatsje Thaba Tseka hebben wij het afgelopen jaar gewoond en gewerkt. In Thaba Tseka staat het Paray ziekenhuis, waar Elsemarie werkte als arts. Aan het ziekenhuis is een verpleegkunde opleiding  gekoppeld waar Vincent les gaf in exacte vakken.

Op het moment van schrijven is er voor mij (Elsemarie) nog maar één werkdag in het ziekenhuis over. Terugkijkend is de tijd ontzettend snel gegaan en heb ik veel mogen leren. En naar ik hoop, ook wat mogen bijdragen aan het ziekenhuis hier in dit mooie bergdorpje. De laatste maanden heb ik op de SOT (small operation theatre) en grote operatiekamer gewerkt. Na het assisteren van vele keizersneden, kon ik afgelopen week de operatie zelf uitvoeren! Dat was erg bijzonder en mooi om te doen, en een mooie afsluiting van mijn tijd hier.

Bij een aankomend vertrek hoort natuurlijk ook een afscheid. Zo werd ik (Vincent)  afgelopen week totaal verrast door mijn studenten, die me vroegen om naar de klas te komen om iets te bespreken. Niets vermoedend kwam ik binnen, toen ik ineens een grote doos in mijn handen kreeg gedrukt. Als cadeau kreeg ik een echte Basotho deken en hoed! Daarna gaf één van de studenten een hele toffe speech om me te bedanken. Ik was totaal overdonderd en sprakeloos. Daarna zijn we naar buiten gegaan voor een uitgebreide fotosessie, want Ntate Voet in deken en hoed, dat moest natuurlijk worden vastgelegd. Een paar dagen later was het mijn beurt om de studenten te bedanken. Aan het eind van de laatste les hebben we petje-op-petje-af quiz gedaan met als thema Nederland. Elke afvaller kreeg een prijs, wat tot groot enthousiasme leidde onder de leerlingen. Een super afsluiting van een heel bijzonder schooljaar.

Zoals we onze periode in Lesotho zijn begonnen, zo eindigt het ook. Bij ons afscheid in Thaba Tseka worden we namelijk verrast met traditionele kledij (zie foto). Na een tweede bezoek aan het idyllische Semonkong, samen met Hilde en Arnout die ons zijn komen opzoeken, volgt een fantastische reis door Zuid-Afrika, via de Garden Route naar Kaapstad. Wat is het heerlijk om weer even te kunnen genieten van de luxe om ons heen. Vlak voor het nieuwe jaar vliegen we terug naar Amsterdam, waar we worden opgewacht door onze familie. Fijn om iedereen weer te zien, al moeten we wel wat wennen aan de weeromslag!

Hoe nu verder? Inmiddels hebben we allebei weer een baan gevonden en kunnen we per 1 februari aan de slag. Daar zijn we heel erg blij mee. We blijven voorlopig in ons ‘oude huis’ in Groningen wonen.

We willen op deze manier nogmaals iedereen ontzettend bedanken voor het meeleven en alle steun die we mochten ontvangen.

Kea leboha!

 

Vincent en Elsemarie Voet


Commentaar

  • Wereldverbeteraars 2024-05-03 13:31:31

    Wereldverbeteraars Met zijn boek ‘De meeste mensen deugen’ (2019), heeft Rutger Bregman zijn...

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...