De crisis waarin we ons mondiaal bevinden biedt kansen. Daar zijn we in Emmen ongepland achter gekomen. De periode waarin geen kerkdiensten werden georganiseerd ligt nu achter ons. Die periode hebben we opgevuld door dagelijks korte uitzendingen te maken, waarin we uit de Bijbel lazen, baden en onder leiding van onze Bethelband een lied zongen. Naar aanleiding van de Bijbeltekst hield ik telkens een korte meditatie.

Deze uitzendingen werden via YouTube uitgezonden. Ons eerste doel daarmee was meewerken aan het creëren van binding in de gemeente nu fysieke bijeenkomsten niet mogelijk waren. Overigens - als het om binding in de gemeente gaat - heeft het enorm geholpen dat gemeenteleden naar elkaar omzien. Er wordt achter de schermen veel contact gelegd onderling. Er wordt veel gebeld, geappt en gemaild. Kaartjes en tekeningen worden verstuurd. Meer dan ooit is boven water gekomen hoezeer het sociale contact een belangrijk aspect vormt van het gemeentezijn.

Even terug naar de dagelijkse uitzendingen via YouTube. Gaandeweg bleek dat niet alleen ‘eigen’ kerkmensen deze uitzendingen bekeken, maar ook een groep mensen daarbuiten. Zo kreeg ik al vrij snel na de start van die dagelijkse uitzendingen een e-mail van een gezin. De vader van het gezin schreef de e-mail. Hij liet me weten dat hij en zijn gezin zich nooit bij een kerk hadden aangesloten, maar de laatste tijd wel interesse kregen in het christelijk geloof. Wat een kansen! Met dit gezin zou ik misschien wel nooit in contact zijn gekomen als we de uitzendingen niet via YouTube hadden uitgezonden. In de Johannes de Heer bundel staat een lied, waarvan ik denk dat de meeste lezers dat lied wel kennen: ‘Grijp toch de kansen’. Je kunt het lied ook vinden in de Evangelische Liedbundel. De eerste regel luidt: ‘Grijp toch de kansen, door God u gegeven!’ Dat is wat we in Emmen proberen te doen. En ik hoop dat deze drive ook in alle andere gemeenten te vinden zal zijn. Bid om de leiding van de Heilige Geest en wees creatief! Deuren zullen wellicht geopend worden en er zullen dingen gebeuren die we niet voor mogelijk hadden gehouden.

In het begin van de opnames nam ik nog verschillende overhemden mee. Want wat zou de gemeente wel niet denken als ik zeven dagen achter elkaar hetzelfde overhemd aan zou hebben op beeld! Gelukkig heb ik die gedachte snel los kunnen laten. De mensen zullen vast wel begrepen hebben dat ik meerdere uitzendingen op één dag opnam. Hoe dan ook, het was allemaal de moeite waard. Ik – en daarmee spreek ik ook namens de band en de technische mensen – heb het met liefde voor God en alle mensen, die de uitzendingen hebben gevolgd, gedaan. In het geloof en besef dat ‘wat gedaan werd uit liefde tot Jezus, dat houdt zijn waard’ en zal blijven bestaan.’

De dagelijkse online uitzendingen zijn gestopt nu de zondagse kerkdienst weer in gang gezet kon worden. Deze wordt vanuit Emmen overigens ook uitgezonden via YouTube. Je weet maar nooit waar het goed voor is…

Ds. Henk-Jan Vazquez, Emmen


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...