De geschiedenis in vogelvlucht: In 1960 wordt Stichting Opwekking opgericht. Naast evangelisatie-activiteiten, waarbij binnen enkele jaren duizenden mensen worden bereikt, vindt ook de eerste Pinksterconferentie plaats in De Harskamp. Later wordt camping de Paasheuvel in Vierhouten de vaste locatie. Een levendige mix van zingende tieners, waslijnen, caravans en gebedsgroepjes doet onderlinge verschillen vergeten. ‘Vierhouten’, zoals de conferentie al snel genoemd wordt, groeit explosief. In 1996 blijkt dit terrein te klein en vindt de organisatie haar vaste plek in Biddinghuizen.

Lourens naar Biddinghuizen
In 1996 gaat Lourens voor het eerst naar Opwekking, zoals de conferentie wordt genoemd. Hij wordt samen met de andere kinderen meegenomen door zijn ouders. Hij is dan zes jaar oud. Het gezin gaat niet alleen, maar bevolkt met nog ruim twintig andere gezinnen het ‘Ljouwerterdykje’. Een veld vol mensen uit Leeuwarden. Terwijl de ouderen druk zijn met de tenten en inrichting, speelt Lourens met de andere kinderen en geniet met volle teugen.
De meeste kinderen gaan met plezier naar de kindertenten en doen enthousiast mee met de programma’s. Maar Lourens vindt voetballen met zijn vriendjes leuker en probeert zelfs eens met smoesjes te ontsnappen. Maar overal is aan gedacht. De organisatie zorgt voor goede begeleiding en de instructies zijn duidelijk. Het is niet de bedoeling dat kinderen rondzwerven op het terrein.
Sinds 1996 is Lourens bijna jaarlijks naar de conferentie gegaan in wisselende samenstellingen. Eerst met zijn ouders, later met vrienden. Geheel vrijwillig.

Eline naar Biddinghuizen
Eline maakt in 2014 kennis met deze conferentie. De eerste keer was met twee huisgenoten. ‘We sliepen in een tent. Wat ik hieraan leuk vond was de sfeer en het lekker buiten kunnen zijn. Samen met mijn huisgenoten kwam verdieping in het geloof en vriendschap. We konden samen of alleen naar diensten gaan, er was ruimte voor ontmoeting met andere mensen en we konden ontspannen. De tweede keer ging ik samen met mijn oom en tante, die ook deel uitmaakten van een grotere groep. Toentertijd was ik nog vrij nieuw in de Stadskerk en dit was een mooie gelegenheid om mensen uit deze kerk te leren kennen.’

En nu samen
‘We zijn elkaar nooit tegengekomen op het grote evenemententerrein. Tussen al die duizenden zou dat ook wel heel bijzonder zijn geweest. Maar nu we elkaar kennen en voor elkaar hebben gekozen, is deelname aan de Pinksterconferentie iets wat we graag samen willen doen. Er zijn mooie diensten met goede sprekers en mooie muziek. Er komen heel veel mensen uit verschillende kerken, waarmee je samen één gemeente bent met één focus: namelijk Jezus. Het groepje waarmee we nu gaan bestaat uit zeven leden van onze kring vanuit de Stadskerk in Groningen. We verwachten een gezellig weekend met mooie diensten en ontspanning en hopelijk waardevolle momenten.’

Nel Noppe, Leeuwarden


Commentaar

  • Wereldverbeteraars 2024-05-03 13:31:31

    Wereldverbeteraars Met zijn boek ‘De meeste mensen deugen’ (2019), heeft Rutger Bregman zijn...

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...