In het gesprek met Bert Noteboom blijkt al gauw dat hij een veelzijdig mens is. We kunnen tientallen onderwerpen bedenken om over te schrijven. Daarom focussen we op de muziek en met name het zingen, omdat het Pinksteren is geweest.

Bert: ‘Terwijl God de mens adem en daarmee leven heeft gegeven, is de mens van nature gericht op zichzelf. We zijn als mens iets wezenlijks kwijtgeraakt. Om als mens op God gericht te zijn hebben we de Heilige Geest nodig. Zo wil God ons van binnenuit helpen. Het geeft dat we onze adem gebruiken om te leven en te zingen tot Zijn eer.’
In de christelijke traditie wordt veel gezongen. Van oudsher zingen we de psalmen, die ons in de Bijbel worden aangereikt, maar daarnaast zijn er in de loop van de tijd talloze liederen ontstaan, waarmee we God kunnen verheerlijken. Innerlijk geraakt kunnen we ons zingend uiten naar God. Vaak zelfs een handje geholpen door de woorden en de muziek. Als we als christenen samen zingen wordt dat nog versterkt. Soms ben je er zelf niet helemaal met je aandacht bij, en word je toch meegenomen door de krachtige klanken van de gevulde kerk of zaal.

 

Lofprijzing
Bert Noteboom is voorganger in Christelijke Gemeente ‘De Wegwijzer’ in Almere. Daarnaast was en is hij dirigent en arrangeur. Op zeker moment leidde hij een tiental koren en omdat daarvoor muzikaal materiaal nodig is, ging hij zelf ook teksten en liederen schrijven.
Hoewel Bert die liederen schreef, benadrukt hij met klem dat God, die Geest is, de grote Creator en Inspirator is. ‘Onze creativiteit komt van God, de Schepper, die Zijn evenbeeld in ons gelegd heeft. Zo mag een mens ook creëren. Het gevaar is, dat als we liederen schrijven, die over onszelf als mens gaan. Maar zelf ben ik er groot voorstander van dat de liederen met name over God gaan. Wie Hij is en belooft te zijn! Dat kunnen we leren van de psalmisten. In de dienst is de aanbidding van God heel belangrijk. In de Psalmen lezen we over het binnengaan in Gods huis en voor het altaar komen om de Naam van de HEERE te loven. Voor het altaar, hoe mooi is dat, samen het offer van Jezus herdenken, hierbij stil te staan en ook de daardoor ontstane gemeenschap te vieren.’

 

Samenzang
Bert Noteboom wordt nog enthousiaster als hij over de Mannenzang Katwijk praat, een samenzangevenement dat drie tot vier keer per jaar voor een overvolle kerk zorgt. ‘Het is héérlijk om met een zaal vol mannen te zingen. Ik vind het zo bijzonder dat je met zoveel mannen samen zingt. Je geeft de begintoon aan, dan barst het orgel los en dan zet ik die mannen aan en denk ik: Fantastisch dat we vanuit allerlei kerken en geledingen zo eenparig met elkaar God mogen loven!’

Aanbidding
Het is niet zomaar een liedje als we voor God zingen. Het gaat erom de schoonheid van de heerlijkheid en grootheid van Jezus Christus te bezingen. Alles draait om Hem. ‘Want door Hem zijn alle dingen geschapen die in de hemelen en die op de aarde zijn, die zichtbaar en die onzichtbaar zijn: tronen, heerschappijen, overheden of machten; alle dingen zijn door Hem en voor Hem geschapen.’ (Kol. 1,16 HSV)

God met ons
Het klinkt zo logisch. Als we in de kerk zingen, dan gaat het toch om de Heer?! Toch waarschuwt Bert: ‘Als God er niet bij is, dan is het mislukt!’ Daarom bidden we om de aanwezigheid van de Heilige Geest. Dan gaat het niet meer om smaak of voorkeur, maar wordt Hij aanbeden. Het gaat om God en God alleen. Hij is onze Heer!

 

Nel Noppe, Leeuwarden


Commentaar

  • Pinksteren 2024-05-17 18:03:28

    In dit nummer van het Kerkblad wordt speciaal ingegaan op Pinksteren. De uitstorting van de...

  • Wereldverbeteraars 2024-05-03 13:31:31

    Wereldverbeteraars Met zijn boek ‘De meeste mensen deugen’ (2019), heeft Rutger Bregman zijn...

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....