Van 23 juli tot en met 5 augustus ben ik met een groep van negen mensen met World Servants mee geweest naar De Glind in de provincie Gelderland. Ik wilde altijd al graag met een dergelijk hulpproject meedoen en nu World Servants sinds een paar jaar ook projecten organiseert in Nederland - één van de aanleidingen was corona - heb ik mijn kans gegrepen. Het was een reis was om nooit te vergeten.

Eind april hebben we al een voorbereidingsweekend gehad met verschillende informatieve activiteiten over het project en om iedereen wat beter te leren kennen. Begin juli hebben we een tweede teambuildingsactiviteit gehad.

23 juli moesten de groep in de ochtend verzamelen op Vliegbasis Soesterberg. Deze informatie had iedere deelnemer van tevoren in de vorm van een vliegticket per mail thuis gekregen. Alle deelnemers moesten de telefoon thuis laten liggen. Op Vliegbasis Soesterberg moesten we de bagage inchecken en onze tickets laten zien. Dit was zo georganiseerd met een knipoog naar de andere reizen van World Servants, die meestal naar het buitenland gaan. Daarna zijn we als groep vanaf Vliegbasis Soesterberg naar De Glind gefietst. Hier hadden we op de eerste avond al een barbecue als kennismakingsactiviteit met de bewoners, ouders en medewerkers van De Wijde Mantel, een locatie waar jongeren en kinderen met een meervoudige beperking wonen. Gedurende de hele periode hebben we hier verschillende klussen binnen en buiten het gebouw gedaan. Door al die activiteiten kregen wij als groep ook steeds meer interactie met de bewoners, al was communiceren soms wat moeilijk.

 

Elke ochtend hadden we in twee vaste groepjes een GMG, een GoedeMorgenGesprek, van ongeveer een half uur, steeds over een ander onderwerp, maar het had altijd met het geloof te maken. Meestal werd er een onderwerp gekozen en/of voorbereid door de leiding, maar wij als deelnemers mochten ook een onderwerp inbrengen. Dit heb ik één keer gedaan. Toen heb ik ook het gesprek geleid en hebben we het gehad over omgaan met tegenslagen en hoe God hierbij te betrekken. Het GMG leidde elke ochtend weer tot goede, mooie gesprekken en soms ook tot emotionele momenten.

Op één van de eerste dagen zouden we ook een boottocht door het dorp hebben, werd ons verteld. Dit terwijl er in het dorp helemaal geen gracht te vinden is. Toen we bij de boot aankwamen werd alles duidelijk. We kregen een rondrit door het dorp door middel van een tractor met aanhanger. Op de aanhanger was een boot gemonteerd waar we in moesten gaan zitten. Dit is bedacht en gemaakt in het kader van ‘niemand mag buiten de boot vallen’.


Kennismaken met De Glind
Ook hebben we een activiteit gehad om het dorp beter te leren kennen: Escape De Glind. Er waren verschillende spellen opgezet op verschillende locaties in het dorp. Hierdoor leerden we het dorp maar ook elkaar als mensen weer wat beter kennen.

We hebben in kleinere groepen ook activiteiten met en voor de kinderen uit het dorp gedaan. Zo was er de vlottenrace. Samen met de deelnemers hebben we vlotten gebouwd, waarna de kinderen in verschillende teams als race een parcours moesten afleggen over de grote vijver in het dorp.

Een tweede activiteit met de kinderen was de Vossenjacht. Iedereen van onze groep stond als vos verkleed (ik als Mexicaan) ergens in het dorp verdekt opgesteld. Vijf groepen kinderen moesten op zoek gaan naar alle vossen om letters te verzamelen en zo uiteindelijk een woord in te kunnen leveren.

Als laatste activiteit met en voor de kinderen heb ik met drie anderen meegewerkt aan het vertellen van het Bijbelverhaal over Jona uit Ninevé. Eén persoon vertelde het verhaal uit een kinderbijbel, terwijl drie anderen (ik als hoofdrolspeler Jona) het verhaal uitbeeldden aan de kinderen.

In de weekenden hebben we verschillende uitjes in de omgeving gehad. Zo hebben we een excursie gehad in natuurgebied Planken Wambuis en zijn we bij het middelpunt van Nederland geweest. Voor dit laatste hebben we met zijn allen een steile berg beklommen via een smal paardenpad, maar ik werd gewoon mee omhoog geholpen.

Ook hebben we op een zondagochtend vroeg een ochtendwandeling gemaakt. Hiervoor vertrokken we om vijf uur! Dit was geen verplichte activiteit maar toch was bijna iedereen erbij aanwezig. Dit was maar goed ook, want op een gegeven moment viel ik met mijn rolstoel met handbike bijna een sloot in. Door de anderen ben ik weer omhoog getrokken, gelukkig ben ik hier zonder kleerscheuren of verwondingen vanaf gekomen.

Als volgende uitje hebben we in Barneveld pizza’s gemaakt en gegeten. Deze avond leidde, naast het lekkere eten, ook tot goede en mooie gesprekken. Meestal bestaat een groep van een World Servants-reis uit wel twintig tot dertig personen, maar doordat wij een kleinere groep waren hadden wij sneller een betere en hechtere band met elkaar.

Een aantal mensen uit de groep heeft op eigen verzoek ook een ochtend meegelopen met de zorg in de Wijde Mantel. Dit vond ik voor mezelf niet zo nodig, ik heb al genoeg ervaring met de gehandicaptenzorg 😊

 

Huifbed
Eén keer per week komt er een aantal paarden met een speciaal huifbed bij de woonlocatie. Dit is een huifkar waar een bewoner van de locatie in kan liggen. Meestal worden er per week drie rondjes door het dorp gereden, met drie verschillende bewoners. Dit is voor de kinderen met zorgbehoefte erg ontspannend.

In twee groepen hebben we twee gezinshuizen in het dorp bezocht. Hier hebben we een gesprek gehad met de ouders die dit begonnen zijn, bijvoorbeeld over hoe en waarom men dit begonnen is. Dit vond ik persoonlijk erg indrukwekkend.

 

Toen we bijna aan het eind van de tweede week waren, heeft iedereen een leeg complimentenboekje gekregen om complimenten te schrijven aan en over de andere acht personen. Deze boekjes zijn opnieuw gebundeld tot boekjes vol met complimenten over één specifieke persoon. Iedereen heeft zijn of haar boekje mee naar huis gekregen en ik kijk nog steeds graag terug in dat van mij.

Op de laatste avond hebben we een bonte avond georganiseerd. Ik heb deze samen met een andere deelnemer gepresenteerd. Iedereen kon zich als groep of individueel bij mij aanmelden met een serieuze en/of een grappige act. Hier hebben we een mooie laatste avond van gemaakt. Na deze avond heeft een deel van de groep buiten geslapen.Voelborden
Op de laatste ochtend hebben we alle betrokkenen een rondleiding gegeven langs alle klusprojecten waar we mee bezig zijn geweest. De nieuwe of opgeknapte voelborden hebben we officieel geopend met behulp van een aantal bewoners. Hierna was er voor iedereen drinken met zelfgemaakte appeltaart.

Graag wil ik even wat dieper ingaan op de voelborden. De kinderen met een meervoudige beperking kunnen hieraan voelen en hierdoor leren ze nieuwe vormen en structuren. Dit helpt deze kinderen ook in hun persoonlijke ontwikkeling. Alle deelnemers van deze reis is gevraagd om zelf minimaal vijf materialen voor op de voelborden mee te nemen. Hierbij kunt u denken aan knopen, stukjes leer of stof, ook had iemand een afwasborstel meegenomen. Alle materialen werden verzameld en voordat het daadwerkelijk gebruikt werd, werd beoordeeld of en hoe dit materiaal gebruikt en bevestigd kon worden op een voelbord. Het moet natuurlijk wel veilig zijn en blijven voor de kinderen. Onderaan ziet u het resultaat van een door onze groep gemaakt nieuw voelbord.

 

De afsluiting

In de middag hebben we als groep de vakantie afgesloten en met elkaar nagepraat. Al met al kan ik zeggen dat deze reis me ook persoonlijk aangegrepen heeft. Ik zal contact houden met alle andere deelnemers uit de groep, en ook met mensen uit De Glind heb ik contactgegevens uitgewisseld. Door alle ervaringen en uitdagingen (die ik niet uit de weg ga) heb ik naar mijn idee ook meer zelfvertrouwen gekregen. Deze reis heeft mij, mede door het klussen en de goede gesprekken, enigszins veranderd van een Pippi Langkous (ik heb het nog nooit gedaan dus ik denk dat ik het wel kan) in een Bob de Bouwer (kan ik het maken, nou en of!).

 

Gerlof Dijk, Leeuwarden

 

 


Commentaar

 • Pinksteren 2024-05-17 18:03:28

  In dit nummer van het Kerkblad wordt speciaal ingegaan op Pinksteren. De uitstorting van de...

 • Wereldverbeteraars 2024-05-03 13:31:31

  Wereldverbeteraars Met zijn boek ‘De meeste mensen deugen’ (2019), heeft Rutger Bregman zijn...

 • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

  In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

 • Post 2024-04-06 07:36:05

  De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....