Ik las onlangs het boek van Nadia Bolz-Weber, «cursief» Vrijspraak voor losers «einde cursief». Zij zegt heel rake dingen die aan het denken zetten. Zoals ook de hierboven weergegeven uitspraak: kerst moet wel over Herodes blijven gaan. Wat bedoelt ze?

 

Nadia Bolz-Weber schetst de sfeer rondom kerstfeest zoals die in de wereld gecreëerd wordt: een sfeer van liefelijkheid, zoetheid, geurende maaltijden enzovoort!

Alsof het daar om gaat bij kerst. Als je daarbij beseft dat dit boek oorspronkelijk in Amerika verscheen, is dat helemaal het geval. Ik was er ooit in de eerste weken van november, en men was al duidelijk bezig de sfeer naar de kerststemming toe op te poetsen. Dat gebeurt overigens ook steeds meer aan deze kant van de oceaan. Ook wij kunnen er wat van.

 

Nadia Bolz-Weber wil zeggen: kerst gaat niet om deze dingen. Ze schrijft: ‘God kwam niet naar de wereld van onze nostalgische, stille nacht-, met sneeuw bedekte-, vrede-op-aarde-, opgeklopte werkelijkheid van kerst.’

Kerst is niet het feest van het zoete genieten. Wij vieren kerst in een wereld die tot in alle haarvaten van het bestaan ziek is. Wij vieren kerst in een wereld waarin vandaag de dag de schrik er bij miljoenen mensen diep inzit, vanwege het om zich heen grijpende geweld. Wij vieren kerst in een wereld waarin – in Amerika, maar het gebeurt ook elders – mensen een school kunnen binnenlopen en zomaar om zich heen beginnen te schieten. Wij vieren kerst in een wereld waarin nog altijd mensen als Herodes bestaan, die in alle gruwelijkheid de meest verschrikkelijke dingen doen. Mensen als Herodes, die kinderen liet vermoorden omdat hij bang was voor dat ene geboren Kind.

 

Daarom: willen we het op kerst echt over Christus hebben, dan moeten we Herodes erbij houden. Kerst is de boodschap dat God zijn Zoon naar deze keiharde wereld zond, niet om zoete broodjes te bakken en de sfeer wat op te vijzelen, maar om in zijn leven, sterven en opstanding het fundament te leggen voor een nieuwe hemel en aarde, waarop gerechtigheid woont.

 

Jan van ’t Spijker, Hoogeveen


Commentaar

 • Michazondag 2019-10-18 17:32:23

  Ieder jaar in oktober is er de Michazondag. In Micha 6, 8 staat: ‘Er is jou, mens, gezegd wat goed is,...

 • Spirituele oecumene 2019-10-11 17:41:39

  Waarschijnlijk was in de Ichthuskerk in Amersfoort niet eerder de wereldkerk zo breed...

 • Een feestje 2019-10-04 16:58:17

  Het Nederlands Dagblad (ND) vierde feest. Afgelopen zaterdag 28 september in Amersfoort. Het ND...

 • Moord en recht 2019-09-27 17:35:43

  Ons land werd opgeschrikt door de moord op strafrechtadvocaat Derk Wiersum. Een verschrikkelijk...