Zullen in dit nieuwe jaar onze verwachtingen uitkomen en verlangens worden vervuld? Of wordt het een jaar waarin de 'tekenen van de tijd' zich nóg duidelijker zullen gaan manifesteren dan in de tijd die achter ons ligt?

Roel Kuiper schreef onlangs over het verval van onze democratie. De levensovertuiging van burgers wordt steeds meer door bureaucratie en ons technocratisch bestuur teruggedrongen naar de privésfeer. Velen leven in ontevredenheid. Populisme wint terrein, en haat, intolerantie en gebrek aan respect. Wat is momenteel het niveau van onze beschaving, de dragende gronden voor democratie?

Internationaal gezien zijn de zorgen niet minder. Europa is kwetsbaar, en de Brexit is aanstaande. Trump moedigde de voorstanders daarvan zelfs aan. En zal hij de veiligheid van Europa in de toekomst blijven garanderen? 'America first', zo heet het, zowel economisch als militair. Ondertussen heerst daar bestuurlijke chaos. Rusland daarentegen breidt zijn macht uit, en deinst niet terug voor grove leugens, de inzet van staatshackers, en ordinaire veroveringsoorlogen. Putin gaf onlangs toestemming tot de test van een raket die geladen met een kernkop tot twintig keer de snelheid van het geluid kan halen. Daartegen zou geen verdediging mogelijk zijn.

Zullen de spanningen tussen landen en groepen toenemen? Of kunnen de wereldmachten afspraken maken die deze spanningen doen verminderen? En zo ja, wat zou dan de prijs van deze Realpolitik zijn wat betreft mensenrechten, zorg voor vluchtelingen, en democratie? Wat gebeurt er in Syrië na de terugtrekking van de Amerikaanse troepen? Hoe zal het gaan met de vele andere brandhaarden in de wereld?

Ondertussen vroeg koning Willem-Alexander in zijn kersttoespraak aandacht voor initiatieven van mensen in hun eigen omgeving: 'We onderschatten vaak de positieve invloed die we met onze bescheiden mogelijkheden als mens kunnen hebben. Juist dicht bij huis wordt de wereld gewonnen.' Een mooie gedachte die ook voor kerken van belang is. Initiatieven ontplooien! Omzien naar de naaste in de eigen omgeving, en misschien ook wat verder weg! Want wat gedaan wordt uit liefde tot Jezus, ook al is het nog zo klein en eenvoudig, houdt zijn waarde en zal blijven bestaan. Een verwachting die zeker wordt vervuld!

 

D.J. Steensma, Feanwâlden

 


Commentaar

 • Leren 2020-07-03 18:45:08

  Discriminatie is een groot probleem. En het gaat veel verder dan alleen politiegeweld tegen...

 • 1 juli 2020-06-26 15:24:27

  Wat is er voor bijzonders aan deze datum? Ja, we mogen weer met honderd personen een kerkdienst...

 • Mondkapjes 2020-06-19 17:14:12

  We moeten rennen om de tram te halen. Ja, we weten dat mondkapjes nu in het openbaar vervoer...

 • Niet door geweld 2020-06-12 16:12:16

  Het wordt nu gelukkig weer wat rustiger, maar Amerika kookte van woede. En de wereld protesteerde...