Helden, wat is dan het eerste dat in je opkomt? Is dat Spiderman, Epke Zonderland, Corrie ten Boom, je vader of misschien wel Jezus? Elk mens heeft helden en dat kunnen allerlei verschillende mensen of personages zijn. Maar waarom vind je die personen eigenlijk helden?

In de Bijbel zijn er ook allerlei mensen die een held zijn. Denk bijvoorbeeld aan Gideon. Die krijgt via een engel een opdracht van de Heer: ‘Toon je moed en bevrijd Israël’. Gideon gelooft het eerst niet zo en hij weet niet zo goed wat hij er mee moet. Hij vraagt God daarom om een teken. Als hij die gekregen heeft, gelooft hij het en gaat hij de Midjanieten aanvallen. Het is eigenlijk heel bijzonder dat God Gideon uitkiest om de Midjanieten aan te vallen. Gideon was namelijk de jongste uit zijn gezin en ze kwamen ook nog uit de minst belangrijke stam. Toch kiest God hem en wil Hij dat Gideon het vijandige volk uitroeit.

 

Als held hoef je natuurlijk echt niet altijd alles goed te doen. Er zijn ook voorbeelden in de Bijbel waarin helden te zien zijn die ook wel eens een foutje maken. Wat dacht je van Mozes of koning David? David is in heel veel opzichten echt bezig voor God en probeert een held te zijn. Maar toch laat hij Uria komen en gaat hij ervandoor met de vrouw van Uria, Batseba. Volgens mij ben je op dat moment niet echt een held en God laat hem dat ook weten. Toch, als je over het hele leven van David kijkt, kun je wel zeggen dat hij een held is. Ditzelfde gebeurt er denk ik ook bij Mozes. Mozes heeft heel veel goede dingen gedaan voor God en voor het volk Israel. Toch heeft hij ook heel veel fouten gemaakt in zijn leven. Hij heeft een Egyptenaar doodgeslagen en tijdens de doortocht in de woestijn heeft hij niet altijd Gods plan gevolgd. Maar hij is wel een van de helden uit de Bijbel.

 

Wie natuurlijk ook een hele groot in de Bijbel is, is Jezus. Hij heeft wel het grootste offer gegeven voor de mensheid, namelijk Zijn eigen leven. Het is heel bijzonder dat God Jezus naar de aarde stuurde: het was Zijn eigen Zoon. Je moet wel een hele grote held zijn, wil je je eigen zoon of eigen leven geven voor anderen!

 

Het is niet zo dat er alleen vroeger en alleen in de Bijbel helden waren. Ook nu kunnen er nog helden zijn op aarde. Wat dacht je van een man uit jouw gemeente die altijd maar weer klaarstaat voor anderen en er niks voor terug hoeft te hebben. Is er iemand die moet verhuizen, de tuin van iemand moet gedaan worden of  er moet een klusje in huis gedaan worden en hij staat al weer klaar. Als je dat kan en je schreeuwt het niet van de daken, maar doet het echt voor God, dan denk ik dat je echt een held bent. Het kan ook een vrouw uit de kerk zijn die eigenlijk helemaal niet zo opvalt, maar via via hoor je dat ze altijd voor alle mensen uit de gemeente die dat nodig hebben bidt. Ook dan ben je een held en doe je echt iets goeds!

 

Hoe kun je nou zelf een held worden? Ik denk niet dat daar echt een stappenplan voor is wat je zo even kan volgen. Naar mijn idee heeft je hele levensstijl er mee te maken als je een held wilt worden. Je moet denk ik naar de wil van God leven en doen wat Hij van je vraagt. Je moet je inzetten voor een ander, en doe het dan ook voor die ander en voor God! Doe het niet voor jezelf, omdat het nou eenmaal zo goed voelt! Natuurlijk hoeven we niet ineens allemaal de tuin van iemand te gaan doen of voor iedereen te gaan bidden. Ieder mens heeft zijn eigen gaven en talenten gekregen van God en mag dus ook die gaven en talenten gebruiken. Ga dus eens bij jezelf na wat jouw talenten zijn en hoe je die tot eer van God in zou kunnen zetten. Zodat er weer een stukje van Gods koninkrijk op aarde zichtbaar wordt!

 

 

Laura van Putten


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...