De afgelopen zomer was er een nieuwe spelshow op de televisie. Iets met taal. Vragen als: Waar staat de fout in de zin? Welke betekenis heeft dit woord? Leuk om thuis vanaf de bank mee te doen. 

 

Eén vraag bleef bij mij hangen. De drie kandidaten hadden er geen antwoord op. Uit de rubriek afkortingen kwam de vraag: Wat betekent de afkorting ds.?

Ik hoef hier niet op te roepen om mij het antwoord te sturen want dan is mijn mailbox gelijk vol. Voor de drie deelnemers aan deze quiz was deze vraag een brug te ver. Het begrip dominee is verdwenen uit het bewustzijn van onze maatschappij. Best triest, maar leren we daar ook wat van? Om in stijl te blijven ga ik drie punten langs: 1. kerkproeven; 2. wetticisme; en 3. tweede dienst.

 

1. Ik moest denken aan de actie kerkproeverij. Om mensen op een laagdrempelige manier kennis te laten nemen van de dienst en de ontmoeting daaromheen. Maar zijn die diensten wel zo open en laagdrempelig? Worden alle onderdelen van de dienst, die voor ons zo vanzelfsprekend zijn, goed uitgelegd? Is er nazorg? Website? Gemeentefolder?

 

2. Ik moest ook denken aan die man die bij Jezus kwam. Hij hield ook erg van taal. Alle regels werden nauwgezet gevolgd. Hij had ze bij wijze van spreken allemaal afgevinkt en vond dat hij daardoor aan alle eisen voldaan had. Totdat Jezus hem liet blijken dat het niet om de strakke naleving van elke punt en komma gaat, maar om het hart. Durven wij de regels wat los te laten om ons hart de ruimte te geven?

 

3. Als derde punt noem ik de tweede zondagse dienst. Maar eigenlijk gaat het hierin om de hele invulling van de zondag. Zou dat echt zo moeten? Of moet je zeggen, het mag. Dat geeft ruimte. Ruimte om bijvoorbeeld als gemeente op zondagmiddag zich te verspreiden over de diverse verzorgingstehuizen, om te helpen met koffie schenken en om met een oudere bewoner een wandeling of een spelletje te gaan doen. Soms is voorlezen al een vorm om een moment van eenzaamheid voor hen op te lossen. Of misschien moeten we wel samen juist op een zondagmiddag een hulpverleningsklus via Present aanpakken.

 

Confronterend? Misschien wel, maar wellicht dat Nederland dan weer leert wat ds. betekent. Belangrijker nog: wat de afkorting DV inhoudt.

Eens wordt deze gebroken wereld geheeld en weer als nieuw. Iets van die toekomst mogen we nu al laten zien. In het gebouw, maar zeker ook daarbuiten. Kunnen en willen we daar met een open blik over na denken?

 

Art van der Molen, Bierum


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...