Veel spreekwoorden en gezegden die wij in onze taal gebruiken, vinden hun oorsprong in de Bijbel. In deze rubriek proberen we van een aantal daarvan de herkomst te achterhalen.

In zak en as zitten betekent 'het helemaal niet meer zien zitten'. De uitdrukking gaat regelrecht terug op de Bijbel. Er zijn diverse passages waarin mensen ten teken van wanhoop en rouw hun hoofd met as bestrooien en zich hullen in een 'zak', oftewel een donker kleed van ruwe stof zonder mouwen, met alleen armsgaten.

Terwijl in onze taal deze uitdrukking tamelijk lichtvaardig wordt gebruikt en misschien wel schertsend, is er in de Bijbel juist sprake van diepe rouw en wanhoop wanneer men zich hult in zak en as. Jakob rouwt over de dood van zijn zoon Jozef (Gen.37,34), Mordechai rouwt over de dreigende vernietiging van de Joden (Esther 4,1), Daniël treurt om de lange periode (70 jaar) die het zal duren voor de puinhopen van het door de Babyloniërs verwoeste Jeruzalem opgeruimd zullen zijn (Dan.9,3) en ook de inwoners van Ninevé vasten en rouwen, wanneer zij horen van Gods besluit de stad te vernietigen om hun wandaden (Jona 3,5-9).
In enkele van deze gevallen is er ook sprake van een periode van vasten en bekering, en bidden tot God om een keer in het lot af te smeken.
Wie de term ‘in zak en as zitten’ in de huidige vertaling NBV wil terugvinden, zal daarin niet slagen. De NBV spreekt van ‘rouwkleed en stof’. Maar de uitdrukking is zeker Bijbels en kan wel worden teruggevonden in zowel de NBG, de Statenvertaling van 1977 als de HSV.

Nel Noppe, Leeuwarden


Commentaar

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

  • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

    Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...