Veel mensen hebben vakantie en trekken er op uit. Of het nu een fietsvakantie is in Nederland, een autorit naar Zuid-Frankrijk of een aantal keren in de vakantie een dagje uit. Even uitrusten van de drukte in het gezin, op het werk, de studie en in de kerk. Veel mensen gaan op zoek naar rust.

 

Buiten de vakanties om is er namelijk de drukte van alledag. In de gezinnen is het plannen om alles een plekje te geven, maar ook voor ouderen die van hun pensioen genieten blijkt het een uitdaging te zijn om alle afspraken in de agenda te krijgen. De rust van het pensioen is in de praktijk soms een vollere agenda dan voorheen. 


En ook op het werk is het een drukte van belang. Zeker vlak voor een vakantie moet er nog van alles afgerond worden. Een korte tijd extra hard werken om daarna rust te zoeken. En in de huidige digitale wereld is de scheiding tussen werk en privé meer en meer vertroebeld. Werkmail komt op de mobiele telefoon binnen en werknemers kunnen vanaf iedere willekeurige locatie inloggen om bij de bestanden van het werk te kunnen.


Dat is de reden dat steeds meer bedrijven nadenken over de bereikbaarheid van hun werknemers. In Duitsland zijn het twee autobedrijven die medewerkers recht op onbereikbaarheid geven. Medewerkers moeten blijkbaar tegen zichzelf worden beschermd. Rust en hard werken wisselen elkaar af.

 

En ook in de kerk is de vakantietijd een tijd van even op adem komen. In het kerkelijk seizoen is het voor een betrokken gemeentelid een drukte van belang: kerkdiensten, bijbelkringen, gemeenteavonden, koffiedrinken na de dienst, (classis)vergaderingen, workshops en inspirerende heidedagen met een kerkenraad (die voor zijn gezin een stuk minder inspirerend zijn dan voor het betreffende kerkenraadslid). Matthijn Buwalda heeft het hierover als hij zingt: ‘Wie eeuwig wil leven, wordt chronisch moe.’

 

Prediker zegt dat mensen zo zwoegen vanwege de afgunst op een ander (Prediker 4:4). Je kunt zelfs zeggen dat ons hele economische systeem gebaseerd is op die afgunst. Beter zijn dan de concurrent en de klanten uitlokken om te kopen wat een ander ook heeft. Daarvoor zwoegt een mens. Rennen om dromen na te kunnen jagen en om aan de eigen of andermans verwachtingen te kunnen voldoen. En dan is het ook nodig om in de vakantietijd even op adem te komen. Een paar weken rust en ontspanning.


Soms lijkt het erop dat er maar twee standen zijn: rennen of stilstaan. Werken of rusten. Voor Prediker is het nu juist de kunst om die twee te combineren. In Prediker 4:6 staat: ‘Maar beter is een hand gevuld met rust dan beide vuisten vol gezwoeg en najagen van wind.’ Een hand vol met rust is een hand die open staat om te ontvangen. Dat is wat genade is. Dat geeft rust in je leven omdat je identiteit, je zekerheid niet voortkomt uit wat je doet of gedaan hebt. Dat bevrijdt van zwoegen om aan je eigen of andermans verwachtingen te voldoen. En tegelijk heb je dan nog een hand over, waar je mee kunt werken. In Prediker 9:10 staat: ‘Doe wat je hand vindt om te doen. Doe het met volle inzet.’ Zo kunnen rust en werk samengaan door het volbrachte werk van Jezus. De rust die Jezus geeft is voor vakantietijd en werktijd.

Ds. Albert-Jan Dorst, Surhuisterveen


Commentaar

 • Post 2024-04-06 07:36:05

  De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

 • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

  Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...

 • Leipzig en Navalny 2024-03-07 19:01:01

  Vorige week waren mijn vrouw en ik een paar dagen in het voormalige Oost-Duitsland op bezoek bij...

 • Convent 2024-02-22 17:59:53

  Het kan je haast niet ontgaan zijn. Het convent dat op DV 20 april 2024 door deputaten...