{mosimage}Vanuit een winters en prachtig verlicht Bordeaux, waardoor de prachtige gevels langs de Garonne oplichten, zodat zelfs de UNESCO onder de indruk raakte, willen we u iets schrijven over ons werk in de evangelisatiepost van onze kerken waar we nu zo’n anderhalf jaar aan verbonden zijn. Daarbij willen we u ook twee bijzondere verzoeken doen.


De kerkelijke gemeente waar Hetty en ik sinds augustus aan verbonden zijn is een kleine evangelisatie-post in een belangrijke voorstad van Bordeaux die, onder anderen, tot doel heeft een bevolking van zo’n 35.000 buurtgenoten het Goede Nieuws te verkondigen. Sinds dat de gemeente in deze wijk een gewezen kapsalon huurt zoekt ze contacten te leggen en drempels te verlagen.
In Frankrijk is ‘jeu de boules’ of ‘la pétanque’ een nationale sport…, maar als je de fransen een sjoelbak voorzet raken ze zeer snel even verknocht aan dit aloude Nederlandse gezinsspel als wij. Het heet hier ‘billard hollandais’ en in de Elzas bestaat zelfs een regionale sjoelclub. Ons idee is om vrijdagsmorgens, tijdens het wekelijkse marktje voor de kerk, sjoelbakken competitie op te zetten. Maar er zijn eigenlijk geen goede gebruikte sjoelbakken te koop in Frankrijk.

Ons eerste verzoek heeft dan ook te maken met een sjoelbak.
We denken op z’n minst tien sjoelbakken in goede staat nodig te hebben (met stenen).
Onze vraag aan u is drieledig:
•    Heeft u een in goede staat verkerende sjoelbak voor ons? (lengte 2m)
•    Is er iemand onder u –met bijvoorbeeld een grote schuur- die de aangeboden sjoelbakken zou kunnen verzamelen?
•    Is er iemand onder u die de verzamelde sjoelbakken zou kunnen vervoeren naar Bordeaux?
Via de mail kunt u ons uw antwoorden vermelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
We zullen ervoor zorgen dat u allen op de hoogte worden gebracht van het verzamelpunt en de transport mogelijkheden.

En dan nu de stenen!
Bij een sjoelbak horen 30 stenen, waarmee je maximaal 148 punten kunt scoren. Dat behaal je als je in alle vier de ‘hokjes’ 7 stenen weet te gooien en de laatste twee stenen allebei in de ‘4’.
Een sjoelbak is mooi, maar er moeten wel stenen bij; iets vergelijkbaars is er aan de hand met onze Kerk. Het Evangelie is de basis van alles, maar daar hoort wel een getuigende gemeente bij en een plaats waar die gemeente samenkomt en buurtgenoten kan uitnodigen.
In oktober jl. heeft het geheel van onze kerken een enorm pand aan kunnen kopen. Een gewezen supermarktje (op het centrum van de foto) met een hele grote loods erachter. En na drie maanden van noest vrijwilligerswerk hopen we half januari de gehuurde ‘kapsalon’ te kunnen verlaten om 200 meter verderop te gaan kerken in het nieuwe pand.
Na een financiële actie onder onze Franse broeders en zusters, die zo’n  € 50.000 opleverde, zouden we ook u willen vragen ons financieel te willen steunen,… als u een ‘steentje’ zou kunnen bijdragen??
Het mooie van een sjoelbak is dat alle stenen van waarde zijn: een steen die in de 1 belandt, is even belangrijk als ééntje van 4.
Zo hebben we van onze Franse broeders en zusters een heleboel ‘kleine’ giften gekregen.
En met de groten gaf dat zo’n geheel dat we versteld stonden welke mogelijkheden de Here voor onze gemeente en haar getuigenis heeft geopend!! Iedere steen telt!

30 stenen en een sjoelbak,
We zouden u graag regelmatig op de hoogte willen houden en u vragen ons te steunen. Als u daarin geïnteresseerd bent kunt u dat via de mail kenbaar maken of ons een kaartje sturen. (Het adres vindt u onderaan het artikel.)
U kunt uw giften sturen naar het Nederlandse rekeningnummer van de ‘Stichting Hulpverlening Gereformeerde Evangelieverkondiging in Frankrijk’: Rabo rekening nummer 3853.38.554
Correspondentieadres is: Bovenstraat 67, 3077 BC  Rotterdam.

Van Supermarkt tot Chapelle (plaats van gebed).
Verschillende vrienden, broeders en zusters hebben ons ook toegezegd ons project tot een regelmatig gebedsonderwerp te willen maken van hun persoonlijke gebeden en hun gebedskring.
Vanaf 15 januari zal het supermarktje weerklinken van gezang en gebed: in de Handelingen staat: “en de Here voegde er elke dag aantoe”. We zouden jullie ook willen vragen voorbede te doen voor Harriette Smit, de jeugdwerkerster die half februari uitgezonden zal worden door de GZB om een jeugdproject op te zetten in het kader van onze evangelisatie-post.

Mocht u vrienden kennen waarvan u denkt dat ze ook wel bij zouden willen dragen aan ons project; een sjoelbak, stenen en gebed, aarzel dan niet om hen ook dit artikel te laten lezen.


Dik en Hetty BRIENEN
Predikant van de Eglise Protestante réformée évangélique in Bordeaux
(voorheen Eglise Réformée Evangélique Indépendante)
13 ter Rue des Sœurs
33530 BASSENS
0033 5 47 47 63 65
0033 6 21 62 53 47Commentaar

 • Verslavingen 2024-07-12 17:57:04

  Ruim een op de vijftien jongeren gokt weleens online, zo blijkt uit een onderzoek van het...

 • All Nations 2024-06-28 17:42:30

  Vorige week was ik met een groep studenten van de Theologische Universiteit Apeldoorn bij All...

 • Op weg naar de GS 2024-06-15 10:09:55

  Als dit kerkblad verschenen is, is het bijna zover dat de Generale Synode bijeen komt in...

 • Genoeg is genoeg! 2024-06-02 12:35:18

  Na een verjaardag waarbij de hele familie gezellig langs is gekomen en iedereen gezellig is en...