Kookdominee Han Wilmink heeft voor de Vastentijd en PASEN een aantal smakelijke recepten bijeengebracht in zijn boek Koken met Passie.  Voor Pasen kiest hij een typisch gerecht uit de Italiaanse landstreek Liguria, de paastaart, erg lekker en ‘sprekend’ door de prachtige symboliek. Traditioneel in 33 laagjes, één voor elk levensjaar van Jezus en met drie eieren die verwijzen naar de drie dagen en naar Drie-eenheid. In het deegdeksel worden vaak paassymbolen gekerfd zoals een kruis, het   ichthusteken en een vis.

Maak het korstdeeg volgens de aanwijzingen en laat een half uurtje rusten. Verwarm de oven voor op 180 graden. Kneed het deeg nog even door en rol het met een deegroller uit tot een flinke lap, groot genoeg om bodem en wanden te bedekken en voor een ‘deksel’ bovenop. Bekleed de met boter ingevette springvorm. Druk met uw vingers bodem en deeg stevig in de vorm en zorg voor een goede aansluiting om lekkende naden te voorkomen.

 

De vulling: was de spinazie. Verhit in een ruime pan 2 el olijfolie en stoof al roerend daarin de spinazie 2 min tot deze geslonken is. Laat de spinazie goed uitlekken en druk er dan zoveel mogelijk vocht uit. Verwarm in een pan 2 el olijfolie en bak hierin de ui glazig, roer er de knoflook en de piment door, even laten meebakken tot u het kruidige aroma opsnuift. Doe de uitgelekte spinazie in een flinke kom samen met het ui/knoflook/pimentmengsel, de stukjes gegrilde paprika, de olijvenstukjes en de geraspte kaas. Hutsel lekker door elkaar en voeg zout en peper naar smaak toe. Roer er dan 3 geklutste eieren door met de rijst. Het geheel goed mengen.

Klop een ei los en strijk de helft hiervan over de deegbodem in de springvorm. U hebt nu nog 3 hele eieren over en een halve geklutste. Schep ¾ van de vulling in de bakvorm. Strijk glad. Maak met een lepel 3 kleine kuiltjes in de vulling en breek hierin voorzichtig de 3 overgebleven eieren. Verdeel de rest van de vulling hier voorzichtig overheen en strijk glad. Leg het deegdeksel hierop en bestrijk met het halve geklutste ei. Kerf wat paassymbolen in het deegdeksel, een kruis of een vis bijv. Bak de taart ruim 1 uur in de onderste helft van de oven op 180 graden gaar. U kunt met een satéprikker in het midden van de taart prikken. Komt die er mooi droog uit (zonder vloeibaar ei), dan is de taart gaar. Laat de taart even afkoelen voor u hem aansnijdt. Paasheerlijk!      

 

Benodigdheden

500 gr korstdeeg of deegmix voor hartige taart of bladerdeeg uit de diepvries.

1 kg spinazie  

4 el olijfolie

2 fijngesneden middelgrote uien

2 teentjes fijngehakte knoflook

1 tl gemalen piment( of ½ tl kruidnagelpoeder met ½  tl nootmuskaat

200 gr gegrilde paprika op olie, uitgelekt en in stukjes gesneden

klein kopje zwarte ontpitte olijven, in stukjes gesneden

100 gr versgeraspte oude kaas

7 grote eieren

3 el rauwe rijst

Een springvorm van 28 cm

 

Koken met passie, Han Wilmink. Uitg. Kok Utrecht 2009. 142 blz. € 12,99

ISBN: 978 90 435 2658 6


Commentaar

  • Wereldverbeteraars 2024-05-03 13:31:31

    Wereldverbeteraars Met zijn boek ‘De meeste mensen deugen’ (2019), heeft Rutger Bregman zijn...

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....

  • Lijdenstijd 2024-03-23 18:53:26

    Met de lijdenstijd lijkt onze samenleving niet uit de voeten te kunnen. Hoe anders is dat met...