Het leven van Jezus in gedichten

'Lees eens een gedicht', is de opwekkende titel van een bundeltje gedichten dat ik ergens op een bazaar heb buitgemaakt. Goed voorstel. Poëzie is taal met een hoog voltage. Je hart gaat beven. Er gaan weinig dagen voorbij zonder dat ik een gedicht lees.

En er verstrijkt zeker geen dag zonder dat me een dichtregel te binnen schiet. Maar dat overkomt natuurlijk ook elke bijbellezer. Gedichten. Heerlijk. Dat geldt dubbel als het gedichten betreft over het leven van Jezus. Zo'n bundel kreeg ik onlangs in handen. 'Ik blijf van hem dromen' luidt de inspirerende titel. Ondertitel: het leven van Jezus in gedichten. Er is gekozen uit gedichten van de afgelopen honderd jaar. Je vindt er een rijtje klassiekers, maar ook nieuwe, verse gedichten. Gelukkig worden er nog steeds dichters geïnspireerd door het leven van Jezus. De bloemlezers, Jan de Bas en Arie Bijl, hebben het leven van Jezus in zeven periodes opgedeeld: Advent, De twaalfjarige Jezus, Zijn optreden, Zijn lijden, Zijn opstanding, Hemelvaart-verschijningen-wederkomst, Inspiratie en ontmoeting. Een van de verse gedichten raakte me in het bijzonder. 'Terug gestuurd' heet het. De dichter Arie de Bruin, een onderwijsman, verbindt in dit gedicht het leven van Jezus met onze tijd. De eerste strofe gaat zo: 'Stel dat hij vandaag zou komen/ en vannacht geboren wordt,/ verborgen in een vrachtcontainer/ ergens op transport.' Er staan meer verrassingen in deze bundel. Een mooi, waardevol cadeautje.

 

 

Krijn de Jong, Urk

 

Jan de Bas en Arie Bijl, Ik blijf van hem dromen, KokBoekencentrum:  Utrecht 2019, 173 blz., € 17,99, ISBN 978 90 43532 15 0 

 


Commentaar

  • Pinksteren 2024-05-17 18:03:28

    In dit nummer van het Kerkblad wordt speciaal ingegaan op Pinksteren. De uitstorting van de...

  • Wereldverbeteraars 2024-05-03 13:31:31

    Wereldverbeteraars Met zijn boek ‘De meeste mensen deugen’ (2019), heeft Rutger Bregman zijn...

  • Nieuw leven 2024-04-19 17:47:34

    In januari begint het al: het wordt weer langer licht en de sneeuwklokjes gaan bloeien, en even...

  • Post 2024-04-06 07:36:05

    De laatste tijd valt het mee, maar het komt regelmatig voor dat de post wat vertraging heeft....