Kookdominee Han Wilmink heeft voor de Vastentijd en PASEN een aantal smakelijke recepten bijeengebracht in zijn boek Koken met Passie.  Voor Pasen kiest hij een typisch gerecht uit de Italiaanse landstreek Liguria, de paastaart, erg lekker en ‘sprekend’ door de prachtige symboliek. Traditioneel in 33 laagjes, één voor elk levensjaar van Jezus en met drie eieren die verwijzen naar de drie dagen en naar Drie-eenheid. In het deegdeksel worden vaak paassymbolen gekerfd zoals een kruis, het   ichthusteken en een vis.

Het gereformeerd protestantisme heeft in Nederland een lange traditie. Het heeft ook een stempel gedrukt op onze geschiedenis. Dat is in het buitenland niet altijd het geval. In een serie artikelen gaan we kijken naar wat gereformeerd-zijn in het buitenland betekent.

Predikant Peter Drost is vorig jaar met zijn gezin vanuit de GKv te Delfzijl vertrokken naar Ubelbach in Oostenrijk. Daar gaat hij vanuit de kleine gereformeerde kerk te Rankweil, waar het vorige artikel over ging, werken als kerkplanter. Hij deelt met ons zijn eerste ervaringen en manier van aanpak. We laten hem graag zelf aan het woord.    

De redactie van het Kerkblad voor het Noorden vroeg mij iets te schrijven over ons werk in Oostenrijk. Dat doe ik graag, niet in de laatste plaats, omdat ik zelf jarenlang, zowel in Veendam als in Delfzijl, het kerkblad heb gelezen.

Is deze uitspraak wel voor ons bedoeld? Veel uitspraken van Jezus kunnen wij een plek geven. Dan voelen we ons aangesproken. We worden bemoedigd als Hij zegt dat we niet bang hoeven te zijn. Of dat we ons geen zorgen hoeven te maken over de dag van morgen. Dergelijke woorden kunnen we direct op onszelf toepassen.

 

Maar  bij deze uitspraak ligt het toch wel wat anders. Jezus zegt dat diegenen gelukkig zijn die vervolgd worden vanwege de gerechtigheid. Wij worden toch niet vervolgd? Wij worden toch niet uitgescholden omwille van Hem? Wij worden toch daarom niet van allerlei kwaad beticht?

 

Kookdominee Han Wilmink heeft voor de Vastentijd een aantal smakelijke recepten bijeengebracht in zijn boek Koken met Passie.  Voor Palmpasen kiest hij een speciaal recept uit de zuidelijke landen dat rond deze tijd gegeten wordt, namelijk een heerlijke joodse koolsalade met rode paprika. De smaken in de vastentijd zijn: bitter(kerriepoeder), zout (zeezout) en zuur (azijn). De bitterheid van het lijden, zout als symbool voor ondergang en dood. Zuur kreeg Jezus aan het kruis te drinken. De rozijnen geven aan, dat het lijden van Jezus uiteindelijk toch positief zal zijn, zoet zal smaken.

Commentaar

  • Rust 2025-05-10 07:24:12

    Een aantal (grote) bedrijven heeft er in de afgelopen jaren voor gekozen om een vierdaagse...

  • Bevrijding en vrede – wij gedenken 2025-04-25 08:13:45

    Dit nummer verschijnt kort voor de officiële dodenherdenking – met de kransleggingen op de Dam in...

  • Voorjaar 2025-04-12 09:38:55

    Het kan niemand ontgaan zijn, het voorjaar hangt in de lucht. Heerlijk om weer even in het...

  • Veertig dagen Paaspodcast en Spotify 2025-03-28 18:37:35

    Nog een paar weken en dan vieren we opnieuw het Paasfeest. Dat betekent dat we voor wat betreft...